Sanne Kruikemeier new member of the Amsterdam Young Academy

De twee Amsterdamse universiteiten UvA en VU hebben een nieuw platform voor talentvolle jonge wetenschappers, de Amsterdam Young Academy (AYA). Vandaag zijn de eerste dertig leden bekendgemaakt. AYA moet een nieuw onafhankelijk platform worden waar talentvolle jonge wetenschappers van de UvA en de VU elkaar ontmoeten en visies ontwikkelen op wetenschap en maatschappij.

AYA is een initiatief van vijf Amsterdamse (ex-)leden van De Jonge Akademie van de KNAW: Kristine Steenbergh (VU), Rens Vliegenthart (UvA), Sjoerd Repping (AMC/UvA), Hilde Geurts (UvA) en Jeroen de Ridder (VU).

Zij vonden dat Amsterdam in navolging van andere steden een eigen jonge academie verdiende. Een plek waar het vrije intellectuele debat centraal staat, met een onafhankelijke en opiniërende rol. Een platform dat tevens de samenwerking tussen UvA en VU en tussen de twee universiteiten en de stad Amsterdam wil bevorderen.

Lancering
Op 6 november wordt het genootschap feestelijk gelanceerd en zal Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum, de dertig nieuwe leden installeren.

‘Het enthousiasme van ieder van de nieuwe leden voor de wetenschap spat ervan af! Niet alleen wat betreft hun eigen onderzoek maar ook over hoe wetenschap en kennis in het algemeen ingezet kunnen worden voor de stad Amsterdam en haar inwoners. Of het nou gaat om onderzoek naar geschiedenis, technologie of filosofie, de nieuwe leden hebben stuk voor stuk ideeën over hoe hun onderzoek van waarde kan zijn voor de samenleving. Wij zijn als kwartiermakers ontzettend trots op deze mooie lichting eerste leden en zijn benieuwd naar alles wat ze samen gaan doen. U gaat nog van ze horen,’ aldus Sjoerd Repping, voorzitter van het kwartiermakersbestuur.

Eerste dertig leden
Het oprichtingsbestuur selecteerde de eerste dertig leden uit de kandidaten die vanuit de UvA en VU werden genomineerd. De faculteiten was gevraagd bewezen talent voor te dragen dat maximaal acht jaar geleden is gepromoveerd. Andere belangrijke criteria waren: aantoonbaar enthousiasme voor de wetenschap, voor interdisciplinariteit én voor de vertaling van wetenschap naar de samenleving. Deze leden worden aangevuld met de huidige Amsterdamse leden van De Jonge Akademie van de KNAW.